Menopauza i suplementi

Menopauza je prirodna pojava kod žena i pretstavlja zavrašetak reproduktivne sposobnosti odnosno trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja posle prestanka rada jajnika.

Najčešće počinje izmedju 42 i 45 godine života i završava se izmedju 60 i 65 godine. U ova doba nastaju velike hormonske promene koje utiču na normalan život žene. Početak menopauze karakterišu  somatske i psihološke promjene, koje se javljaju u različitom stepenu.

Glavni razlog za pojavu menopauznih simptoma je pad koncentracije estrogena  ( ženski polni hormon ) u krvi. Početak menopauze je postepen i obično se može prepoznati u srednjim i kasnim četrdesetim sa svojim jedva primetnim simptomima. Kasnije ovi simptome su sve jači i jači, a najčešće su izraženi kao noćno znojenje i talasi vrućine koji nastaju kada pada nivoa estrogena u krvi. Drugi simptomi su nesanica, česte glavobolje, razdražljivost, depresija, česte promene raspoloženja. U menopauzi koža gubi elastičnost i postaje dehidrirana, dolazi do  atrofije i osećaja suvoće vaginalne sluznice. Bol u kostima i zglobovima se javlja zbog gubitka  kalcijuma, njegove smanjene apsorpcija i smanjenog taloženja u kostima šta dovodi do toga da kosti postaju krte i lakše lomljive        ( osteoporoza ). Pri padu nivoa estrogena u krvi nastaje i povećavanje koncentracije LDL holesterola i negovo taloženje na zidovima krvnih sudova, šta dovodi do opterećenja srca i povećanog rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Rano prepoznavanje ovih simptoma i primena odgovarajuće terapije može značajno da umanji negativan uticaj ovih simptoma na normalan život žena u menopauzi.
 Osim standardne hormonske ( estrogena ) terapije danas se sve češće  koristi prirodna fitoterapija. Kao prorodna terapija najčešće se koriste biljni ekstrakti koji sadrže izoflavonoide, prirodne komponente koje imaju estrogeno delovanje. Zbog svog estrogenog delovanja, izoflavonoidi su još poznati pod nazivom fitoestrogeni.
Dvije studija koje je sprovela NAMS ( North American Menopause Society ) dokazale su da izoflavoni imaju povoljan efekat na simptome menopauze i bolesti povezani sa menopauzom.

Jedna studija je pokazala da izoflavoni snižavaju koncentraciju LDL holesterola i triglicerida, a povećavaju koncentraciju HDL. Glavni zaključak ove studije je da izoflavoni i hrana bogata izoflavonima se može  koristiti za sprečavanje kardiovaskularnih problema kod žena u menopauzi.
Druga studija je pokazala da su fitoestrogeni ( izoflavoni ) alternativa za estrogenu terapiju. Niža incidenca menopauznih simptoma se javlja kod žena u Aziji, pošto se tamo u  ishrani dosta koristi soja koja je bogata izoflavonima. Izoflavoni imaju veči afinitet prema beta estogenim receptorima a manji prema alfa estrogenim receptorima. U studiji su  bile uključene 60 žena od kojih su 30 primale dozu od 60 mg izoflavona dnevno u roku od 3 mjeseca, a ostalih 30 placebo dozu. Rezultati su pokazali da korišćenje izoflavona kod žena u menopauzi dovodi do smanjenja naleta vručine i smanjenja noćnog znojenja. Rezultati su odredjeni merenjem koncentracije estradiola, lipoproteinskih lipida i FSH ( folikulostimuliraćeg hormona ).

Biljke koje sadže izoflavone najčešće se koriste u terapiji menopauznih simptoma a od njih su najznačajnije soja i crvena djetelina.

Soja ( Glycine max ) je biljna vrsta koja potiče iz Kine. Najčešće se koristi njeno zrno koje je bogato proteinima, aminokiselinama, fitosterolima, saponinima i izoflavonima. Izoflavoni iz soje su heterociklični fenoli koji su strukturno slični sa estradiol-17B. Najznačajni izovlavoni su genistein, daidzein i glicitein, koji deluju kao prirodni fitoestrogeni i smanjuju rizik od kancera dojke. Genistein je jak aktioksidans koj se vezuje za estrogene receptore i deluje kao prirodni estrogen i smanjuje sumptome menopauze. Daidzein  se u organizmu aktivira u S-equnol koj ima estrogeno delovanje.  

Crvena detelina ( Trifolium pratense ) je isto dosta značajna biljka, čije ekstrakte se koriste za ublažavanje simptoma menopauze. Najznačajni komponenti su izoflavoni koji pomažu pri osteoporozu, pošto deluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo HDL u organizmu i jača arterije. Neke fitoterapeute tvrde i da ima antikancerogeno delovanje.

Osim šta nastaje smanjenje koncentracije estrogena, pri menopauzu nastaje i pad  koncentracije progesterona.  Prirodni način za povečanje koncentracije progesterona je unos ekstrakta biljke Dioscorea opposita. Ova bilka je bogata sa prirodni steroidni sapogenin-diosgenin, koj ima estrogena aktivnost. Diosgenin isto tako je i prirodan prekursor za sintezu progesterona i zato je dosta značajan njegov unos u organizmu za vreme menopauze.

Cimicifuga racemosa je biljka koja potiče iz Sjeverne Amerike i je dosta bogata sa triterpenskim glikozidima. Lokalno stanovništvo je koristi pri ginekoloških poremečaja i depresiju. Danas sve više se koristi pri menopauzu pošto smanjuje premenstualne napetosti, ginekoloških problema i simptome osteoporoze.

Za smanjenje simptoma menopauze dosta su značajni i neki vitamini i menarali od koji najbitniji su Kalcjuim i Magnezium, Vitamin K2, D3 i B6.  
Kalcijum Ca je dosta značajan za kostanog sistema. Pošto pri menopauzi se smanjuje apsorpcija i inkorporacija kalciuma u kostima, dosta je bitno da se on unosi dopunski u periodu menopauze.
Magnezijum Mg isto tako je dosta bitan u smanjenje simptoma menopauze pošto je značajan za normalno funkcioniranje mišičnog i nervnog sistema.

Sve ove biljne ekstrakte, vitamine i menerale značajne za menopauzu mogu se nači na našem tržištu u jedan proizvod, a to je HAPPY AGE, italijanskog proizvođača ERBA VITA.

 

Home Novosti Menopauza i suplementi